İskenderun’da Emeklilerden Ortak Eylem… “Birleşe-Birleşe Kazanacağız”

0
9

İskenderun’da Emeklilerden Ortak Eylem…
“Birleşe-Birleşe Kazanacağız”

İskenderun’da 2021 Tüm Emekliler Sendikası ile 2017 Tüm Emeklilerin Sendikası İskenderun Şubeleri, emeklilerin yaşadığı ekonomik ve sosyal sorunlara dikkat çekmek amacıyla ortak bir basın açıklaması yaptı.

Sağlık Yaşam Parkı önünde bir araya gelen sendika üyeleri, “Birleşe Birleşe Kazanacağız” ve “Kurtuluş Yok Tek Başına, Ya Hep Beraber Ya Hiçbirimiz” sloganları atarak birlik ve dayanışma vurgusu yaptı. Eyleme CHP İskenderun İlçe Başkanı Hüseyin Derin ve yönetimi ile bazı sivil toplum örgütleri de destek verdi.

Basın açıklamasında ilk olarak konuşan 2021 Tüm Emekliler Sendikası İskenderun Şube Başkanı Mustafa Çankaya, emeklilerin içinde bulunduğu ağır yaşam koşullarına karşı ortak eylem kararı aldıklarını belirterek; “Bu birlikteliğin emek ve emekli mücadelesi veren tüm kurumlara örnek olmasını diliyoruz” dedi.

Çankaya, CHP’nin 8 Ocak’ta TBMM’de başlattığı emeklilere yönelik oturma eylemini desteklediklerini ifade ederek, kendilerinin de Salı ve Perşembe günleri aynı saatlerde oturma eylemi yapacaklarını açıkladı. Emeklilerin enflasyona ezdirilmediği yönündeki açıklamaların gerçeği yansıtmadığını savunan Çankaya, açlık sınırının 31 bin lirayı aştığı bir ortamda emeklilerin insanca yaşayacak bir maaş talep ettiğini vurguladı.

Çankaya, ekonomik krizin faturasının emeklilere kesildiğini belirterek; “Bizler sadaka değil, yıllarca ödediğimiz primlerin karşılığı olan insanca yaşamaya yetecek emekli maaşımızı istiyoruz” dedi. Açıklamasında hükümetin bütçe tercihlerine de tepki gösteren Çankaya, emeklilere kaynak bulunamazken yandaş şirketlere ve faiz ödemelerine büyük kaynaklar aktarıldığını dile getirdi.

Basın açıklamasında emeklilerin taleplerini de sıralayan Çankaya, emekli ve dul-yetim aylıklarının en düşük memur maaşıyla eşitlenmesini, emeklilere sendika hakkı tanınmasını, intibak yasasının çıkarılmasını, aylık bağlama oranının yüzde 70’e yükseltilmesini ve emeklilere yılda dört ikramiye verilmesini istedi.

Yayman; “Çare Dayanışmadadır”

Daha sonra konuşan 2017 Tüm Emeklilerin Sendikası İskenderun Temsilcisi Medine Yayman ise, 2 Ocak’ta Türkiye genelinde yapılan eylemlerle emeklilerin taleplerinin güçlü biçimde ortaya konulduğunu söyledi. Yayman, sendikalarının uzun süredir savunduğu “her emekliye 20 bin TL seyyanen zam” talebinin kamuoyunda ve Meclis’te karşılık bulduğunu ifade etti.

CHP ve DEM Parti’nin emekliler lehine açıklamalar yaptığını hatırlatan Yayman, Meclis’te başlatılan oturma eyleminin önemli bir mücadele adımı olduğunu belirtti. “Meclis kürsüleri ancak sokakta halkın örgütlü gücüyle anlam kazanır” diyen Yayman, emeklilerin bu süreci alanlarda büyüteceğini söyledi.

Yayman, “Bu mücadele yalnızca emeklilerin değil, tüm emekçilerin ve yoksulların mücadelesidir” diyerek demokratik kitle örgütlerini ve emekten yana tüm kesimleri dayanışmaya çağırdı. Yayman; “Bu desteği yalnızca sözle değil, her gün sokakta, alanlarda, fiilî ve meşru mücadeleyle büyüteceğimizi ilan ediyoruz. Bu mücadele yalnızca emeklilerin mücadelesi değildir. Tüm emekçileri, tüm yoksulları, açlık ve sefaletle boğuşan herkesi, Tüm demokratik kitle örgütlerini ve emekten yana güçleri; TBMM’deki bu direnişe ve sokaktaki mücadeleye omuz vermeye çağırıyoruz” dedi.

Emeklilerin sadaka değil haklarını istediğini vurgulayan Yayman, emeklilerin sendika hakkının yasal güvence altına alınması gerektiğini söyleyerek; “Bu aylıklarla geçinmek mümkün değildir! Acil olarak her emeklinin aylığına 20.000 TL ek zam yapılmalıdır. Bununla birlikte en düşük emekli aylığı, en düşük memur maaşına eşitlenmelidir.

Ve en temel demokratik hakkımız olan emeklilerin sendika hakkı, hiçbir tereddüde yer bırakmadan yasal güvence altına alınmalıdır. Bizler sadaka değil, haklarımızı istiyoruz. Bu ülkenin tüm değerlerini yaratan emekliler, yoksulluğa ve yok sayılmaya mahkûm edilemez. Gerçek biziz. Çare biziz. Çare dayanışmadadır” şeklinde konuştu.

Basın açıklamalarının ardından sendika üyeleri, Sağlık Yaşam Parkı önünde yaklaşık bir saat süren oturma eylemi gerçekleştirdi. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here