“Yayladağı Sınır Kapısı Açılmalı, Tarım ve Turizm Desteklenmeli”

0
9

CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara Sınır Kapısının Kapalı Olmasının Ticareti de Yardımları da Engellediğini İfade Etti…
“Yayladağı Sınır Kapısı Açılmalı, Tarım ve Turizm Desteklenmeli”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, Hatay’ın Yayladağı ilçesinde yaptığı saha ziyaretlerinin ardından ilçenin başlıca sorunlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Kara, tespit edilen sorunları Meclis gündemine taşıdıklarını belirterek, özellikle sınır kapısı, tarım, su kaynakları, kültürel miras ve kadastro çalışmaları konusunda acil adımlar atılması gerektiğini vurguladı.

“Sınır Kapısının Kapalı Olması Hatay’a Büyük Ekonomik Kayıp Yaşattı”

Yayladağı Sınır Kapısı’nın uzun süredir kapalı tutulmasının ilçeye ciddi ekonomik zarar verdiğini ifade eden Kara, Hatay’ın Suriye’ye ihracatında yaşanan düşüşe dikkat çekti. Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre Hatay’ın, 2011 yılından bu yana Suriye’ye ihracatı azalan tek il olduğunu belirten Kara; “2011 yılında 176 milyon dolar olan ihracat, 2024’te 106 milyon dolara düştü. Aynı dönemde İstanbul ve Gaziantep ihracatını korudu ya da artırdı” dedi.

Sınır kapısının kapalı olmasının sadece ticareti değil, Suriye’de çatışmalardan etkilenen akraba topluluklara insani yardım ulaştırılmasını da engellediğini kaydeden Kara, Yayladağı Sınır Kapısı’nın bir an önce ticari geçişlere ve insani yardımlara açılması çağrısında bulundu.

“Kuraklık Tarımı Tehdit Ediyor, Kapalı Devre Sulama Şart”

Yayladağı’nda tarımsal potansiyelin yeterince değerlendirilemediğini belirten Kara, tütün üretiminin neredeyse tamamen ortadan kalktığını söyledi. 2004 yılında 16 bin dekarda yapılan tütün ekiminin bugün 270 dekara kadar düştüğünü aktaran Kara, çilek üretim alanlarının ise 136 dekardan 3 bin dekara çıkmasına rağmen verimin artmadığını ifade etti.

Kuraklığın ilçede ciddi bir tehdit haline geldiğini vurgulayan Kara, Yayladağı Barajı’nın doluluk oranının 2025 yılı boyunca yüzde 15’in altında kaldığını belirtti. Kara; “Bu gidişle hem tarımsal üretim hem de yurttaşların suya erişimi tehlikeye girecek. Bakanlık ve DSİ kapalı devre sulama sistemini bir an önce tamamlamalıdır” dedi.

“Kültürel Varlıklar Turizme Kazandırılmalı”

Yayladağı’ndaki kültürel mirasın turizm açısından yeterince değerlendirilmediğini dile getiren Kara, Ekim 2024’te Kışlak Mahallesi’nde kültürel açıdan önemli olduğu gerekçesiyle koruma altına alınan bir taşınmazın durumunun belirsizliğini koruduğunu söyledi. Kara, söz konusu yapının rölöve ve restorasyon çalışmalarının başlatılmasını ve ilçede başka arkeolojik değerlerin olup olmadığının araştırılmasını istedi.

“Kadastro Çalışmaları Şeffaf Yürütülmeli”

Orman arazilerinde yürütülen kadastro çalışmalarının vatandaşları mağdur etmemesi gerektiğini belirten Kara, özellikle Arsuz, Reyhanlı ve Yayladağı’ndaki köylerde yurttaşların yeterince bilgilendirilmediğini ifade etti. Kışlak Mahallesi’nde bir vatandaşın ceviz ağaçlarına el konulması ve hapis cezası almasını örnek gösteren Kara; “Bu süreçler daha şeffaf, katılımcı ve vatandaşın mağduriyetini önleyecek şekilde yürütülmelidir” dedi. (Haber Merkezi)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here