2021 Tüm Emekliler Sendikası Olağan Kongresi Yapıldı!

0
162

Çankaya, İskenderun Şube Başkanlığına Seçildi

2021 Tüm Emekliler Sendikası İskenderun Şubesinin 1’ci Olağan Genel Kurulu geçtiğimiz hafta sonu gerçekleştirildi. Temsilcilik olarak kurulun İskenderun’da temsilcilik görevini bir süredir başarıyla sürdüren Mustafa Çankaya, olağan kongre sonunda şube başkanlığına seçildi.

Eğitim-Sen İskenderun Şube binasında gerçekleştirilen Genel Kurulun Divan Başkanlığını da Eğitim-Sen İskenderun Şube Başkanı Mustafa Ünsal yaptı. Ünsal, saygı duruşunun ardından başlayan genel kurulun açılış konuşmasında örgütlü mücadelenin öneminde değindi. Son zamanlarda yaşanan ekonomik krizler nedeniyle yaşam mücadelesinin daha da zorlaştığına değinen Ünsal, yaşanabilecek ortamlar yaratmanın ancak ve ancak örgütlü mücadele ile olacağına işaret etti.

Siyasi Partiler ile bazı Sivil Toplum kuruluşlarının temsilcilerinin de katıldığı Genel Kurulda daha sonra Şube Başkan Adayı Mustafa Çankaya konuşmasını yaptı. Katılımcıları selamlayarak konuşmasına başlayan Çankaya, zor bir dönemden geçtiğimize vurgu yaparak; “Bırakın beslenmeyi doymanın bile ulaşılmaz olduğu günlerdeyiz. Emekliler, emekçiler için geçinmenin, yaşamanın hayati kaynağı olan gıdaya, temel gıdaya erişmek gerçekten zor.

Bizler buna itiraz etmenin, yaşam koşullarımızı değiştirmenin birinci ayağı olan insanca yaşayacak bir maaş istediğimizi dost sohbetlerinde, kahve köşelerinde söylüyoruz ama bu ne yazık ki yeterli değildi. Daha çok itiraz eden insanların bir araya gelmesi için öncelikle örgütlenmemiz gerektiğini bildiğimizden; bizden önceki abilerimiz, ablalarımız 1995 yılından bu yana emeklilerin örgütlenme mücadelesi için sendikalaşmaya karar verdiler.

O günden bu yana siyasal iktidarlar bunu durdurmak için her yolu denediler. Kurulan her emekli sendikalarını kapatmaya çalıştılar. Ama her kapatmanın ertesinde ismini değiştirerek kurulan yeni sendikalarla bizler yolumuza, örgütlenmemize, üyelerimizle büyümeye alanlara çıkmaya devam ettik, ediyoruz, edeceğiz.

Ocak ayı başında İskenderun’a temsilcilik olarak atandık ve bugün 1. olağan kongremizi yapıyoruz. Nisan ayı sonuna kadar tüm şube ve temsilcilikler olarak kongreleri bitirip Mayıs ayında da genel kurulumuzu yaparak yolumuza devam edeceğiz.

Yıllarca Ödediğimiz Prim ve Vergilerin Karşılığını İstiyoruz

Bizler, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde, çeşitli şehirlerinde ikamet eden ve üretimden düşmüş emeklileriz. Belki farklı görüşlere inanıyor, farklı siyasi partileri destekliyoruz. Siyasi görüşümüz ne olursa olsun, hak ve taleplerimiz için ortak bir mücadelenin içinde olmak zorundayız!

Ancak hepimizin ortak bir noktası var. Çalışırken ödediğimiz primlerin en iyi şekilde bize “insanca bir yaşam” şeklinde geri ödenmesini istiyoruz. Bu sosyal devlet ilkesine en uygun durumdur.

Dertlerimiz aynı, sorunlarımız ortak! Onurlu bir hayat için, onurlu bir ücret istiyoruz. Çünkü 25-30 yıl, emeklilikte rahat ve kimseye muhtaç olmamak için pirim ödedik. Yani başkasının parası, sadakası değil, bizden kesileni geri istiyoruz” dedi.

Taleplerine ulaşmak için örgütlü olmanın gerekliliğinin de altını çizen Çankaya; “Kendimize ve ailemize daha fazla zaman ayırmak, okumak, gezmek, eğlenmek bizim de hakkımız. Biz, üretimden düşen ve çürümeye terk edilen makine parçası değil, insanız. Yıllarca ödediğimiz primlerin ve vergilerin karşılığını almak, bizim en doğal hakkımızdır. Vergi ve primlerimizin patronlara ucuz kredi olarak verilmesini değil; ücret, ucuz konut, hastane, bakımevi ve tatil olarak bize dönmesini istiyoruz.

Kısacası biz, dün bütün güzellikleri yaratan üreten işçi, memur, esnaftık. Şimdi emekliyiz. Bütün zenginlikleri ve değerleri üretenler olarak, bu değerlerden, refah ve gelişmeden hakkımız olan payı istiyoruz.

Güçlü bir Örgütlülüğe İhtiyacımız Var

Peki, alabiliyor muyuz? Hayır! Örgütlü değiliz, hak ve taleplerimizi savunacak sendikalarımızı tam oluşturamadık ve zayıf kaldık, kitleselleşemedik! Yani güçlü kurumlar yaratamadık! Ama yaratmak zorundayız. Onun için yola çıktık. Milyonlarca emeklinin sesi olacak örgütlülüğü hep birlikte oluşturacağız!

Hakkımız olan onurlu ücreti bize vermeyenlerin karşısına çıkarak hak ve taleplerimizi almanın yollarını bulacağız! Haklarımızı almak ve geliştirmek için güçlü bir örgütlülüğe ihtiyaç var. Örgütlenmek, ortak çıkarlar temelinde, ortak hedefler için birleşmek demektir. Milyonlarca emeklilerin tek çatı altında birleşik gücünü yaratmak için yola çıkan, tüm ülke çapında örgütlenmek, birlikte davranmak ve ortaklaşmak için tüm emekli kesim ve kurumları ile hep birlikte hak ve taleplerimiz doğrultusunda bir araya gelerek tüm emekli kitlesinin öz gücünün ortaya çıkarılmasının sağlanması için ne gerekiyorsa yapacağız.

Her emekliyi sendikamıza üye olmaya, sizlerin de bu konuda birer sendika temsilcisi gibi sendikamıza üye yapma çalışmalarına destek olmaya çağırıyorum.

Yaşasın emeklilerin örgütlü mücadelesi! Yaşasın 2021 Tüm Emekli Sendikamız” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından tek liste ile gidilen kongre sonunda Mustafa Çankaya oy birliği ile Şuba Başkanlığına seçildi. Yürütme Kurlunda Çankaya’nın yanı sıra, Müfide Koç, Birsen Fidan, Avni Piri, Ahmet Keven, Rızkallah Terbiyeli ile Davut Ünlü de yer aldı. Denetleme Kurulu ise İbrahim Yıldırım, Songül Arıkan ve Fahri Ademoğlu’ndan oluştu. (Haber: İlyas Edip TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here