2020 Bütçesi CHP ve DP Reddine Karşılık Oy Çokluğuyla Geçti

0
121

Belediye Meclisi Toplandı

İskenderun Belediye Meclisi gündeminde bulunan konuları görüşmek üzere, Belediye Başkanı Fatih Tosyalı Başkanlığında meclis salonunda toplandı.

Meclis Toplantısında gündem maddelerine geçilmeden önce Belediye Başkanı Fatih Tosyalı ve grup başkanvekilleri, Barış Pınarı Harekâtı ile ilgili görüşlerini ifade ettiler. Yapılan konuşmalarda şehit olan askerlerimize Allah’tan rahmet, yararlı olanlara acil şifalar dilenirken, Türk Silahlı Kuvvetlerimize muvaffakiyetler dilendi. Ülkemize yönelik her türlü tehlike karşısında yekvücut durulacağının mesajının da verildiği toplantıda, harekâtın başarıyla tamamlanacağına olan inanç ifade edildi. Daha sonra gündem maddesine geçildi.

Gündemin tek maddesi olan ‘Belediyemizin 2020 Mali Yılı Performans Programının görüşülmesi ile ilgili Strateji Geliştirme Müdürlüğü teklifi’ CHP ve Demokrat Partili meclis üyelerinin red oyuna karşılık oy çokluğuyla kabul edildi.

Hazırlanan performans programı hakkında görüşlerini ifade eden CHP Grup Başkanvekili Ali Mutlu, hazırlanan programın hangi kriterlere göre yapıldığının belli olmadığını savunarak; “Gerçekçi bir program değil. Büyükşehirlerden alınmış bir plan. Acemice hazırlanmış” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından bütçe kararnamesinin oylamasına geçildi. İlk olarak ‘Bütçe Komisyon Raporu’ CHP ve DP’nin red oylarına karşın oy çokluğuyla kabul edilirken, bütçe hakkında CHP Grup Başkanvekili Ali Mutlu söz aldı.

Belediyeye Ait Gayrimenkul Kalmayacak

2020 yılı bütçesi gelir kaleminde şişirilmiş rakamlar olduğunu savunan Mutlu; “2020 yılı bütçesi gelir kalemlerinde şişirilmiş rakamlar var. Arsa, gayrimenkul satışları var. Böyle giderse 5 yıl sonra belediyeye ait gayrimenkul kalmaz” dedi.

Grup olarak hazırladıkları alternatif bütçe hakkında da bilgiler veren Mutlu, konuyla ilgili meclise sundukları dilekçeyi de okuyarak; “02.10.2019 tarih ve 69 sayılı Meclis Kararı ile Bütçe Komisyonu tetkik edilmek üzere havale edilen Belediyemizin 2020 yılı Bütçe Tasarısı tarafımızdan incelenmiş olup yatırım bütçesinin yeterince detaylandırılmadığı, gelir kalemlerinin büyük bir kısmının Gayri Menkul satışına yönelik olduğu ve bütçenin şişirilerek 250.000.000,00-TL olarak komisyonda kabul edildiği görülmüştür. Bütçe Komisyonu üyesi, Meclis Üyesi Murat Kayış’ın itirazlarına rağmen bütçe Meclis Başkanlığına havale edilmiştir. 2019 yılı bütçesinin ilk 9 ayda gerçekleşme oranı %65 olduğu tarafımızdan tespit edilmiştir. Yılın sonu ile 2019 bütçesinin 170.000.000,00 TL olarak gerçekleşeceği tahmin edilmektedir. Yaptığımız çalışma neticesinde 2020 yılı bütçesinin gerçekçi rakamlarla 188.000.000,00 TL olacağı görülmektedir” dedi.

Mutlu, gelir ve giderlerin ekonomik 1. düzeyde dağılımı baz alınarak yeni detaylandırılmış bütçeyi meclise sundu.

CHP Grubu tarafından hazırlanan ve Demokrat Partili meclis üyesi Sedat Bakır’ın da desteklediği alternatif bütçede gelirlerde arsa ve gayrimenkul satışlarının yerine; vergi gelirleri, teşebbüs ve mülkiyet gelirleri, alınan bağış ve özel gelirler, sermaye gelirleri, alacaklar, tahsilât yer alırken giderlerde; personel, SGK, mal ve hizmet alımları, faiz, cari transferler, sermaye giderleri ve yedek ödenekler yer aldı.

Bir Sorun Görürsek Söyleyeceğiz

Yaptıkları eleştirilerden rahatsız olan meclis üyelerine hitaben konuşan Mutlu; “Eleştirilerden korkmayacağız, konuşacağız, tartışacağız, araştıracağız ve hep birlikte doğruyu bulacağız. Yanlış varsa birlikte düzelteceğiz. 250 bin İskenderunlu bize denetleme görevi vermiş, bir sorun görürsek söyleyeceğiz, açıklama isteyeceğiz. Doğrunun da her zaman olduk, olmaya da devam edeceğiz” diye konuştu.

Plan Bütçe Komisyonu Üyesi, CHP’li Meclis Üyesi Murat Kayış, 2020 yılı bütçesinin 250.000.000,00 TL yapılmasının doğru olmadığını ifade ederek; “Bütçe meclis tarafından ve komisyon görevlileri tarafından bürokratlar ile birlikte hazırlanır. Hazır bir şablonun komisyona getirilip imzalatılması ne kadar doğru takdirinize bırakıyorum. Önce tarafıma sunulan raporda gördüğüm eksiklikleri bildirmek istiyorum. Verilen raporda yatırım bütçesinde yapılacak işlemler detaylandırılmamıştır. Ayrıca bütçenin önemli bir bölümünü gayrimenkul satışları ve devirleri oluşturmaktadır. Milletimizin ve İskenderun’umuzun malı olan gayrimenkullerin satışını grubumuz olarak doğru görmemekteyiz. 2020 bütçesinin şişirilerek 250.000.000,00 TL yapılmasını çok doğru bir anlayış olarak görmüyoruz” dedi. Kayış’ın konu hakkında verdiği dilekçe bütçe komisyon raporunun eki olarak mecliste okundu.

İskenderun İçin Uyum İçerisinde Çalışalım

Son olarak söz alan Belediye Başkanı Fatih Tosyalı da; “Tüm eleştiri ve uyarıları dikkate alıyoruz. Benim sizlerden ricam, bu kapıdan içeri girerken siyasi kimliklerinizi kapının dışında bırakın. Burada İskenderun için uyum içerisinde çalışalım” dedi.

Önceki dönemlerden kalan borçları ödemeye devam ettiklerini kaydeden Başkan Tosyalı, borçsuz bir belediye olsalardı daha hızlı bir şekilde daha büyük projelere imza atabileceklerini söyledi.

Konuşmaların ardından bütçe kararnamesi madde-madde oylandı. Tüm maddeler CHP-DP reddine karşılık oy çokluğuyla kabul edildi. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here